Pewnie nieraz słyszałaś o blenderach kielichowych czy ręcznych. Ale czy wiesz, co to jest blender próżniowy?
Jak wygląda? Jak działa? Jakie są jego największe zalety?
Zaraz dowiesz się, czym się wyróżnia i do czego możesz go wykorzystać w kuchni!
Blender próżniowy to urządzenie, które jest dosyć nowe na rynku kuchennych gadżetów. Ze względu na funkcjonalność, szybko zdobywa coraz większą popularność.
Na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykły blender kielichowy. Ale ma jedną dodatkową funkcję, która go wyróżnia: tworzy próżnię.
W jaki sposób? Przed rozpoczęciem blendowania, urządzenie wytwarza w kielichu próżnię, czyli usuwa powietrze.
Dlaczego to robi? Usuwanie powietrza przed blendowaniem pomaga zmniejszyć ilość tlenu, który mógłby reagować z twoimi składnikami.
To oznacza, że składniki nie tracą tak dużo koloru, smaku, a przede wszystkim wartości odżywczych.
Podsumowując, Twoje napoje i dania są kolorowe, pyszne i przede wszystkim zdrowe!
Czy warto mieć w domu blender kielichowy? Jakie są jego największe zalety?
Czy blender próżniowy ma jakieś wady? Zazwyczaj jest droższy od zwykłych blenderów i blenderów kielichowych.
Proces wytwarzania próżni przed blendowaniem może trochę trwać, więc przygotowanie dania lub napoju może zająć nieco więcej czasu.
Blender próżniowy może też być większy i cięższy od tradycyjnego blendera kielichowego.
Blender próżniowy jest świetnym towarzyszem w kuchni. Z jego pomocą robisz pyszne, kolorowe i zdrowe koktajle, napoje, zupy i inne dania.
Dzięki próżni w trakcie blendowania zachowują maksymalną ilość witamin i substancji odżywczych. Są dłużej świeże i mają obłędny, intensywny kolor i wyśmienity smak!
Szukasz nowego blendera próżniowego? A może wolisz klasyczny blender kielichowy? Zobacz