Jesteś fanem grillowania, ale… zima za rogiem? Martwisz się, że musisz czekać co najmniej pół roku na pyszne grillowane kiełbaski i karkówkę?
Nic z tego! Dzięki grillowi elektrycznemu przygotowujesz różne smakołyki na ruszcie przez cały rok.
Zobacz nasz ranking najlepszych grilli elektrycznych 2024.
Który z nich będzie grillować u Ciebie w domu?
Uwielbiasz grillować steki?
Amica GK 5011 ProfiGrill wie, jak przygotować idealnie wysmażony stek.
Wybierasz najlepszy stopień wypieczenia steka: Medium, Well-done, Rare i Medium-Rare. Wybierasz odpowiedni program na dotykowym panelu, a resztą zajmuje się grill.
Sam dobiera najlepsze ustawienia do wybranego przez Ciebie programu.
Twoja rodzina uwielbia hamburgery i soczystego kurczaka? Skorzystaj z gotowych programów, które automatycznie dopasowują temperaturę i czas pieczenia do danej potrawy.
Nie musisz się zastanawiać, jakie ustawienia są najlepsze. Wystarczy, że klikniesz na ikonę na panelu sterowania.
Łatwo obracasz mięso i warzywa na drugą stronę. Płytki mają nieprzywierającą powłokę.
Dzięki temu są łatwiejsze w czyszczeniu. Łatwo je wyjmujesz i myjesz ręcznie albo w zmywarce.
Grillujesz danie od góry i od dołu jednocześnie albo na rozłożonym grillu stołowym.
Regulujesz kąt nachylenia górnej pokrywy, więc idealnie dopasowujesz go do grubości potrawy, którą smażysz.
Tłuszcz spływa na specjalną tackę ociekową.
Wiesz, kiedy Twoje danie jest gotowe. Po zakończeniu grillowania słyszysz sygnał dźwiękowy.
Masz spokój i wiesz, że Twoje danie jest idealnie wypieczone, bez przypalenia. dzięki temu nie musisz stać przy grillu i odmierzać czasu.
Grillujesz na dworze?
WMF Lono Master wie, jak ułatwić Ci imprezy w plenerze.
Chronisz stół przed kroplami tłuszczu i danie przed wiatrem. W zestawie z grillem jest specjalna osłonka, którą montujesz dookoła płyt.
Utrzymujesz czystość dookoła grilla i chronisz danie przed wystygnięciem.
Grillujesz mięso, warzywa i szaszłyki na 2 oddzielnych płytach.
Pokrętłem regulujesz temperaturę na każdej z nich osobno. Dzięki temu łatwo dopasujesz najlepszy poziom wysmażenia każdego dania.
Łatwo przewracasz mięso i warzywa na drugą stronę. Aluminiowe płyty mają nieprzywierającą powłokę. Dzięki temu są łatwe w czyszczeniu i możesz ja myć w zmywarce.
Tłuszcz ze smażenia spływa do specjalnej tacki ociekowej.
Chcesz dodać swojej kuchni uroku?
Kuvings Multigrill jest świetną ozdobą każdego wnętrza.
Grill jest w stylu retro i kupisz go w 3 pastelowych kolorach. Pięknie ozdobi Twoją kuchnię i doda jej niepowtarzalnego charakteru.
Grillujesz mięso i warzywa, smażysz jajka, dusisz, gotujesz i podgrzewasz różne dania.
Przygotowujesz pyszne śniadania i obiady. W zestawie są 2 płyty: śniadaniowa i głęboka.
Na śniadaniowej płycie są specjalne zagłębienia na jajka i grillowane warzywa. Głęboka płyta jest świetna do zup i dań obiadowych.
Łatwo obracasz mięso i warzywa. Aluminiowe płyty są pokryte teflonową powłoką, która chroni przed przywieraniem. Myjesz je ręcznie albo w zmywarce.
Twoja kuchnia i blat są czyste dzięki pokrywce, która chroni przed rozpryskiwaniem.
Sterujesz stylową gałką. Dopasowujesz temperaturę pieczenia do potrawy. Do wyboru masz 3 ustawienia: od 65 do 250 stopni. Grill nagrzewa się w 5 minut.
W zestawie są 2 płyty i książka kucharska z przepisami.
Szukasz taniego grilla elektrycznego do mięsa i warzyw?
Z grillem elektrycznym Blaupunkt GRT301 robisz pyszną karkówkę i kiełbaski o każdej porze roku.
To grill stołowy (otwarty) z dużą i prostokątną płytą grzewczą (45x30 cm). Zmieścisz na niej porcję nawet dla kilku osób.
Ma 2 rodzaje powierzchni: płaską i karbowaną, więc jednocześnie grillujesz mięso i warzywa.
Płyta jest pokryta nieprzywierającą warstwą, więc łatwo przewracasz mięso na drugą stronę, żeby równomiernie je wysmażyć.
Nadmiar tłuszczu i soków spływa przez otwór do specjalnej tacki pod spodem.
Płytę łatwo wyjmujesz i czyścisz. Jest też bezpieczna dla zdrowia, bo nie ma szkodliwego PFOA.
Dopasowujesz temperaturę do rodzaju potrawy za pomocą termostatu. Lampka kontrolna daje Ci znać, kiedy urządzenie się nagrzeje.
Łatwo i bezpiecznie obsługujesz i przenosisz grilla. Uchwyty zawsze są zimne, więc nie ma ryzyka oparzenia.
Grill jest łatwy w czyszczeniu. Odłączasz kabel zasilający z termostatem i myjesz urządzenie pod wodą.
Chcesz, żeby danie było ciepłe przez całą imprezę?
Grill elektryczny Sencor SBG 106BK dba o to, żeby potrawy były ciepłe przez długi czas.
Funkcja Keep Warm utrzymuje stałą temperaturę na poziomie 60°C. Twoi goście dostają dokładkę dania w każdej chwili.
Grill stołowy ma 2 powierzchnie: karbowaną i płaską, więc smażysz różne produkty za jednym razem.
Na gładkiej powierzchni smażysz warzywa, jajka, tosty, naleśniki, czy placki ziemniaczane. Płytka karbowana przyda Ci się do grillowania steków i ryb.
Przygotowujesz porcję dla kilku osób naraz. Płytki grillujące są duże (47x31 cm), więc kładziesz kilka kawałków mięsa za jednym razem.
Nadmiar oleju spływa do ociekacza o pojemności 350 ml.
Łatwo obracasz mięso, żeby równomiernie się usmażyło. Powierzchnia płyty jest nieprzywierająca i łatwa w czyszczeniu. Wystarczy przetrzeć ją wilgotną ściereczką.
Wybierasz temperaturę smażenia od 100°C do 220°C za pomocą pokrętła. Kontrolka daje Ci znać, kiedy grill jest nagrzany.
Grillowanie jest bezpieczne. Uchwyty się nie nagrzewają, a nóżki antypoślizgowe zapewniają stabilność na stole lub blacie.
Plusem jest też ochrona przed przegrzaniem urządzenia.
Łatwo przechowujesz grilla. Kabel sieciowy jest odłączany, więc grill zajmuje mało miejsca w szafce lub szufladzie.
Masz dosyć rozpryskiwania się kropli tłuszczu wokół grilla?
Masz porządek wokół siebie dzięki grillowi elektrycznemu Ariete La Grigliata 760.
W zestawie dostajesz szklaną pokrywkę, która chroni przed rozchlapywaniem tłuszczu.
Dodatkowo grillowanie pod pokrywką daje Ci efekt termoobiegu. Obieg gorącego powietrza przyspiesza czas gotowania, a mięso jest miękkie i soczyste. Ciepło jest równomiernie rozprowadzone.
Regulujesz temperaturę w zależności od dania. Sterujesz pokrętłem, a do wyboru masz aż 16 ustawień temperatury.
Smażysz mięso i warzywa za jednym razem dzięki 2 płytom: płaskiej i karbowanej. Gładka przydaje się też do smażenia jajek, naleśników i tostów.
Nadmiar tłuszczu spływa do tacy ociekowej.
Robisz potrawę dla kilku osób naraz dzięki dużej płycie o wymiarach 58x37 cm. Łatwo obracasz mięso i smażysz je równomiernie z każdej strony dzięki płycie z nieprzywierającą powłoką.
Grillowanie jest bezpieczne. Uchwyty się nie nagrzewają, więc nie ma ryzyka oparzenia.
Łatwo czyścisz grilla. Odłączasz kabel od korpusu, a płytę i inne części myjesz w zmywarce.
Grillujesz potrawy o różnej grubości?
Grilla elektrycznego MPM MGR-10M używasz na 2 sposoby.
Smażysz na grillu stołowym, czyli rozłożonym, albo opiekasz danie z 2 stron (grill półotwarty).
Regulujesz wysokość płyty górnej, więc dopasowujesz ją do grubości dania. Dzięki temu smażysz grube mięso, ryby, czy cienkie warzywa.
Łatwo obracasz mięso na drugą stronę i równomiernie smażysz. Karbowane płyty są pokryte nieprzywierającą powłoką i do tego łatwe w czyszczeniu. Przecierasz je mokrą ściereczką i gotowe.
Regulujesz temperaturę smażenia według swoich potrzeb od 150°C do 230°C. Lampka kontrolka informuje Cię o stanie pracy i podłączeniu do prądu.
Grillowanie jest bezpieczne dzięki nienagrzewającym się uchwytom. Urządzenie jest wytrzymałe dzięki obudowie ze stali nierdzewnej.
Co powiesz na inteligentne grillowanie?
Grill elektryczny Tefal Optigrill+ GC712D bada, ile produktów jest na płycie i jaką mają grubość.
Za pomocą technologii Automatic Sensor Cooking rozpoznaje ilość produktów i szacuje ich grubość. Automatycznie dopasowuje temperaturę i czas grillowania w oparciu o 6 automatycznych programów.
Wśród automatycznych programów masz dedykowany tryb do burgerów, drobiu, kanapek, kiełbasek, czerwonego mięsa, ryb i mrożonego jedzenia.
Wiesz, jak przebiega grillowanie. Kolorowy wskaźnik pokazuje Ci, na jakim etapie jest smażenie.
Fioletowy oznacza nagrzewanie się grilla, a niebieski i zielony to rozpoczęcie smażenia. Dodatkowo na każdym etapie pracy urządzenie emituje sygnał dźwiękowy.
Smażysz mięso tak, jak lubisz. Żółty to delikatne podsmażenie, pomarańczowy średnie, a czerwony to mocne wysmażenie.
Trybu manualnego z 4 ustawieniami temperatury używasz do przygotowania potrawy według własnych preferencji.
Wygodnie przewracasz i smażysz mięso z obu stron dzięki nieprzywierającym karbowanym płytom. Są nachylone pod kątem 7°, więc tłuszcz łatwo spływa na tackę ociekową.
Płyty i tacka są łatwe w czyszczeniu. Wyjmujesz je i myjesz w zmywarce.
Chcesz naraz smażyć potrawy, które wymagają innej temperatury?
Grill elektryczny De'Longhi CGH1020D ułatwia precyzyjne grillowanie.
Na każdej płycie osobno ustawiasz temperaturę. To dzięki 2 niezależnym termostatom w formie pokręteł.
Dzięki temu na jednej płycie np. delikatnie podsmażasz warzywa, a na drugiej ustawiasz wyższą temperaturę i grillujesz mięso.
Przygotowujesz różne potrawy dzięki 3 funkcjom grilla. Grill kontaktowy przydaje się do np. kanapek, kurczaka i warzyw.
Na grillu otwartym (stołowym) smażysz mięso i ryby. Grill półotwarty to mini piekarnik do podgrzewania i zapiekania potraw.
Grillujesz na płycie płaskiej i karbowanej. Są wyjmowane i łatwe w czyszczeniu. Możesz je myć w zmywarce.
Mięso jest soczyste i miękkie w środku dzięki funkcji obsmażania. To smażenie mięsa we wczesnym etapie gotowania.
Nadmiar tłuszczu i soki spływają do specjalnego zbiornika, który myjesz w zmywarce.
Informacje widzisz na wyświetlaczu LCD. Przyciskami ustawiasz timer, czyli czas grillowania.
Grill dba o Twój komfort i bezpieczeństwo. Automatycznie się wyłącza po pewnym czasie, a zimne uchwyty eliminują ryzyko poparzenia.
Wciąż wahasz się, czy grill elektryczny jest dla Ciebie? Czy warto go kupić?
Zobacz 6 największych zalet elektrycznego grilla, które pomogą Ci podjąć decyzję.
Wiosną, latem, jesienią i zimą.
Grilla elektrycznego włączasz wtedy, kiedy chcesz, niezależnie od pogody za oknem.
To świetna opcja dla mieszkańców bloków i domów wielorodzinnych. Grilla elektrycznego możesz postawić na balkonie i piec swoje ulubione przekąski, nie przeszkadzając sąsiadom.
Potrawy z grilla elektrycznego są zdrowsze i mają mniej substancji rakotwórczych.
Mają też mniej tłuszczu, więc ich kaloryczność jest mniejsza. Świetnie nadają się dla osób na diecie. Nadmiar tłuszczu spływa do specjalnej tacki ociekowej pod spodem urządzenia.
Grill elektryczny jest zazwyczaj dużo mniejszy od klasycznego ogrodowego grilla na węgiel.
Elektryczną wersję chowasz do szafki lub szuflady w kuchni, więc jest łatwy w przechowywaniu.
Grilla elektrycznego włączasz do prądu i zaczyna się nagrzewać.
Nie potrzebuje dodatkowego paliwa w postaci węgla i rozpałki. Nie przejmujesz się uzupełnianiem zapasów „węglowych”, zwłaszcza w sezonie letnim.
Płyty szybko się nagrzewają i urządzenie jest gotowe do smażenia.
Nie tracisz czasu na rozpalanie węgla i pilnowania, żeby ogień nie zgasł. W tym czasie możesz spędzać czas na rozmowie ze swoimi gośćmi.
Grill elektryczny równomiernie opieka danie na ruszcie. Jeśli zostawisz grilla węglowego bez nadzoru, szybko możesz spalić swoje danie.
Denerwuje Cię szorowanie rusztu po grillu i sprzątanie popiołu?
Większość grilli elektrycznych ma płyty z nieprzywierającą powłoką. Łatwo przewracasz mięso na drugą stronę, żeby równomiernie je wysmażyć.
Nieprzywierająca powłoka jest łatwa w czyszczeniu, a większość z nich wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką, albo umyć w zmywarce.
Chociaż grill elektryczny ma wiele (ważnych) zalet, ma też 2 minusy.
Jakie?
Grill elektryczny potrzebuje prądu, więc ustawiasz go tam, gdzie masz blisko gniazdko. To ogranicza miejsce grillowania do np. balkonu lub tarasu, a nie do całego ogrodu.
Im częściej używasz grilla elektrycznego i im dłużej działa za jednym razem, tym więcej pobiera prądu. A różnicę zobaczysz na rachunku.
Zastanawiasz się, jaki grill elektryczny najlepiej sprawdzi się u Ciebie? Na co zwrócić uwagę przed zakupem?
Zobacz 9 łatwych i szybkich kroków, które pomogą Ci podjąć najlepszą decyzję.
Co najczęściej grillujesz? Mięso i warzywa? Opiekasz hamburgery? Szaszłyki i tosty?
Do wyboru masz 3 rodzaje grilla elektrycznego. Różnią się sposobem opiekania potrawy.
Im więcej sposobów grillowania, tym więcej różnych potraw przyrządzisz na grillu.
Dla ilu osób grillujesz? Dla 2? Dla 4? A może często robisz duże imprezy ze znajomymi?
Im więcej jedzenia grillujesz za jednym razem, tym większe płyty Ci się przydadzą.
Na dużej płycie zmieścisz porcję mięsa i warzyw dla kilku osób, więc Twoi goście nie muszą czekać na swoją kolej.
Chcesz, żeby grill elektryczny zastąpił Ci zwykłą patelnię?
Grill może mieć 2 rodzaje płyt: płaską lub karbowaną. Na karbowanej płycie smażysz np. steki i ryby, a na płaskiej jajka, naleśniki i tortille.
Grill z 2 rodzajami płyt jest wielofunkcyjny, więc robisz na nim mnóstwo potraw.
Plusem są płyty z nieprzywierającą powłoką. Dzięki niej łatwo obracasz mięso na drugą stronę, żeby równomiernie je podsmażyć.
Nieprzywierająca płyta jest łatwa w czyszczeniu. Przecierasz ją mokrą ściereczką, albo myjesz w zmywarce.
Powłoka płyt powinna być bezpieczna dla zdrowia, bez szkodliwego PFOA (kwasu perfluorooktanowego).
Grill elektryczny powinien odprowadzać nadmiar tłuszczu kanalikami do specjalnej tacki, albo zbiornika.
Dzięki temu smażysz na minimalnej ilości tłuszczu, więc danie ma mniej kalorii.
Plusem jest możliwość regulowania temperatury (zazwyczaj od 100°C do 220°C).
Dzięki temu precyzyjnie dopasowujesz temperaturę do rodzaju dania, które grillujesz i rezultatu, który chcesz osiągnąć (np. mocno lub średnio wysmażony stek).
Niektóre grille mają 2 niezależnie termostaty. To znaczy, że każda płyta może mieć inną temperaturę.
Pieczenie jest precyzyjne i jednocześnie możesz smażyć różne rodzaje dań, które wymagają innej temperatury.
Im większa moc grilla, tym szybciej się nagrzewa.
Ale jeśli często używasz grilla o wysokiej mocy i działa przez długi czas za jednym razem, zapłacisz więcej za rachunek za prąd.
Chcesz, żeby grill był niemal samoobsługowy? Niektóre urządzenia mają inteligentne technologie.
Automatycznie rozpoznają ilość produktów na ruszcie i szacują ich grubość. Same dopasowują najlepszą temperaturę i czas grillowania do Twojej potrawy.
Niektóre urządzenia na bieżąco informują Cię o postępach grillowania. Za pomocą kolorowych wskaźników dają znać np. o nagrzaniu płyt i stopniu wysmażenia potrawy.
Grill z gotowymi programami pracy jest łatwy w obsłudze.
Nie musisz się zastanawiać, jakiej temperatury użyć do podsmażenia dania, tylko wybierasz gotowy program (np. drób, czerwone mięso, ryby, danie mrożone).
Niektóre grille mają funkcję automatycznego utrzymania ciepła (np. 60°C). Twoje danie jest ciepłe przez cały czas, więc goście mogą dostać dokładkę w dowolnej chwili.
Co jeszcze może Ci się przydać w grillu elektrycznym?
Czy warto mieć w domu grilla elektrycznego? Naszym zdaniem – tak.
Grillujesz zdrowo i z minimalną ilością tłuszczu. Dodatkowo grilla elektrycznego używasz przez cały rok, nawet, jeśli mieszkasz w bloku.
Jest kompaktowy i łatwy w przechowywaniu w kuchennej szafce. Do jego działania potrzebujesz gniazdka i… pomysłu na danie ?
Którego grilla elektrycznego z naszego rankingu 2024 wybrałeś? Dlaczego ten jest dla Ciebie najlepszy?
Skomentuj 🙂